De senaste två till tre decennierna har präglats av att vi svenskar markant ökat vår skuldsättningsgrad. Förr lånade vi på sin höjd till bostad och bil och var noga med att snabbt betala av lånen med målet att bli skuldfri.
Nu för tiden lånar vi till alltifrån stora till små inköp. Dessutom är amorteringsviljan generellt sett låg. Kanske har det att göra med att äldre generationer lär ut att det inte är så viktigt att amotera. Deras facit säger ju att deras bostäder har stigit så mycket i värde att de med enkelhet hade kunnat betala av lånet senare i livet. Detta är inte något vi som lånar till bostad idag kan räkna med. Bostadsmarknaden visar tydliga tecken på att vara en bubbla som kan spricka. Läget är ju långtifrån så allvarligt som i USA - där bubblan redan har spruckit. Däremot är vi inte alls immuna mot ett liknande scenario.
Därför är det viktigt att amortera på sina lån för att minska sin skuldsättning. Regeringen är emot att införa amorteringskrav på bolån eftersom detta kan göra att bostadsmarknaden kollapsar. Genom att införa ett amorteringskrav kyls marknaden ner eftersom låntagare måste kalkylera med ytterligare en månatlig utgift för sitt lån. Amortering är i och för sig ingen utgift, utan en form av sparande, men det tar likväl pengar från den månatliga budgeten. Många som lånar räknar enbart in räntan som en kostnad för bostadsköpet, att lägga till ytterligare 3000 kr i amortering får de flestas boendekalkyl att spricka. Alternativ tvingas de hoppa över sommarsemestern eftersom de inte kan spara undan lika mycket pengar varje månad.
Ett annat sätt att minska sin skuldsättning är att inte handla varor på avbetalning. Visst är det bekvämt att kunna handla en vara och betala av senare, men det kan sluta med att man har väldigt många avbetalningar som tär på ekonomin. Istället för att handla på avbetalning bör man se till att spara undan pengar tll framtida inköp. Det är dessutom billigare än att handla på avbetalning eftersom det då tillkommer räntor och avgifter. Även räntefria avbetalningar innebär en högre kostnad eftersom slutpriset ofta blir högre än det pris som står på butikshyllan.